Čiernobiele hračky – pre novorodenca najvhodnejšie

Čiernobiele hračky nie sú len o dizajne. Rozvíjajú zrakové funkcie a zaujmú už bábätká od 2 týždňov.
Na trhu sú aj krásne čiernobiele hračky, ktorými navyše svojmu bábätku prospejete viac než všemožnými pastelovými a farebnými plastovými nezmyslami. Keď sa rozhodujete o kúpe hračky pre vaše dieťa, položte si otázku, čo to u neho bude rozvíjať. jemnú , hrubú motoriku? Sociálne zručnosti? Fantáziu? Technické myslenie?…. ale o tom v  príspevku nabudúce.
Tak prečo teda siahnuť po čiernobielej hračke pre novorodeniatko ?

Novorodenec vidí zhruba len desatinu toho čo dospelý človek. Zrak sa mu postupne vyvíja, predovšetkým centrálne zraková ostrosť, priestorové, periférne a farebné videnie.

Spočiatku vníma v prvom rade osoby a predmety do vzdialenosti päťdesiatich centimetrov. Svoju vôľou dokáže ovládať len očné svaly, ostatné pohyby sú spočiatku ovládané vrodenými reflexami. Práve preto, už od narodenia môžete pomôcť svojmu bábätku trénovať zrakové funkcie a to vhodnou hrou s hračkami určenými pre deti tohto veku .  http://drevulienka.sk/kategoria-produktu/hrame-sa/textilne-hracky/

Bábätká už od 2. týždňa života začínajú vnímať kontrastné prostredie, predovšetkým čiernobiele predmety so vzorom šachovnice. Je preto dobré dávať dieťaťu na prezeranie rôzne hračky a predmety v tejto kombinácii a to blízko k očiam a pohybovať s nimi do strán, hore a dole.

Novorodenec má dobre vyvinutý uchopovacie reflex, a akonáhle hračku zbadá, môže ju chytiť a prezerať si ju. Je dobré si uvedomiť, že bábätko vidí spočiatku svet v odtieňoch šedej, čiernobiele hračky ho preto ľahko zaujmú a povzbudia jeho túžbu objavovať a skúmať.

Farebné hračky a hračky so zvukovými efektami sú vhodné až od 6. mesiaca. Do tej doby sú pre deti prínosnejšie hračky či obrázky čiernobiele, prípadne s vysokým kontrastom a akcentom inej základné farby.